„Bărbații și culorile”

Dezbatem un subiect bărbătesc pe structura femeiasca. Suntem convinși că v-ați lovit de problema pe care o dezbatem astăzi. Practic, vă loviți de ea in fiecare zi. Vorbim despre culori, din doua perspective diferite: perspectiva femeilor și cea a bărbaților. Avem exemple frumoase, ca întotdeauna, avem și poze, demonstrații, tot.

Femeile au o perspectiva foarte vasta (pacat ca propozitia nu se opreste aici) asupra culorilor. Ochiul femeilor, in stransa conexiune cu creierul lor, percepe foarte multe culori. Nu asta ar fi o mare realizare, ci faptul ca au si denumiri pentru sutele (miile!) de culori pe care ele le percep. Din experienta, pot spune ca femeile au o denumire (dintr-un singur cuvant!) pentru orice culoare, pentru orice nuanta, pentru orice combinatie de culori.

 

Barbatii au o perspectiva foarte restransa (norocul nostru ca propozitia nu se opreste aici) asupra culorilor. Barbatii, prin natura lor, sunt mult mai practici, iar paleta de culori pe care femeile o percep cu atat de multe gradatii, este limitata la cateva culori. Le poti numara pe degetele de la ambele maini. Nu cred ca sunt mai mult de zece. Desi femeile ar spune ca suntem limitati in ceea ce priveste denumirea unei nuante (culori) noua ne place sa credem ca suntem practici. Si avem dreptate, evident.

 

Nu putine au fost situatiile in care “Ea” imi explica despre ce camasa “lila” ar fi potrivita pentru mine la un x eveniment. “Lila” este un animal care zboara? Este un fel de mancare? Nu dragilor, “lila” este o culoare. Este un fel de mov spre roz cu influente de ciclam spre mov pal. V-am terminat? Nici macar nu am inceput…Mi se ofera sansa de a opta intre “lila” si bej, cu indicatia ca si un “corai” ar merge foarte bine tinand cont de natura evenimentului. Desi femeile cred ca suntem niste supusi si le lasam pe ele sa decida, gresesc flagrant. Le lasam pe ele sa decida din simplul motiv ca noi, barbatii, nu avem habar de culorile respective. In mintea unui barbat, lila, corai, bej, fuchsia, cyan, somon, ocru, nu reprezinta mai nimic. Cel mult ar reprezenta denumiri de modele ale producatorilor de masini.

Femeile știu prea multe culori, iar bărbații sunt prea practici.

La ce le ajută pe femei să cunoască denumirile atâtor culori, dacă barbatii nici măcar nu și le reprezintă? Femeile trăiesc cu barbații, iar prea multă informație creează dezechilibre și dezacorduri.

Femeile se pot limita la cele zece culori pe care le cunosc bărbații, dar bărbații nu se pot limita la cele 256 de culori pe care le cunosc femeile. Soluția: femeile să abandoneze restul de 246 și să se oprească doar asupra celor zece, general agreate ca fiind cunoscute de ambele părți.

Nu ar fi viața mai usoara? Ba da, sigur că ar fi!

Comentarii