Ghid de la A la V despre Vama Veche – partea I #jurnaldevama

Îmi pare rău că n-am prins Vama Veche în perioada când aici erau doar două barăci şi trei corturi. Eu am venit aici prima data când lucrurile erau în plină ascensiune. În 2008 erau băieţii pe val, se construia de zor, lucru ce se întâmplă şi în ziua de azi. Asta ar trebui să fie un semn că locul prosperă, oamenii vin în număr din ce în ce mai mare, spre disperarea multora care spun că “Vama s-a stricat!” Nu cred neapărat că s-a stricat. S-a schimbat mult, este adevărat, dar spiritul ei a rămas tot acolo. Dacă stai să cauţi motive care să-ţi argumenteze că Vama s-a nasolit să fii convins că ai să găseşti. Dar dacă faci asta atunci ce motiv ai mai avea să citeşti ghidul ăsta?

În Vamă vii ca să bei, să te distrezi, să faci sex, să dansezi până la răsărit, să te transformi în fel şi chip fără ca cineva să te judece, şi dacă mai ai timp, să stai să te uiţi chiorâş la lucrurile care nu-ţi plac. Sau poţi să faci lucrurile astea în sens invers, şi în loc să prinzi un răsărit mişto cu ochii împăienjeniţi de alcool şi cu un zâmbet tâmp pe faţă, să te plângi că lenjeria de pat de la cazare este creponată şi te-a zgâriat pe spate toată noaptea şi n-ai putut să dormi. Înţelegi unde bat? Depinde foarte mult care parte a lucrurilor vrei s-o priveşti.

I-am prins în fapt || #sandalandala #jurnaldevama

A photo posted by Sandalandala (@sandalandala.ro) on

Din 2008 şi până acum am venit în fiecare vară în Vamă. Anul trecut am stat cam toată vara prin zonă, anul acesta voi face la fel. Şi pentru că am ceva experienţă în sensul ăsta, m-am gândit să scriu ghidul de mai jos. Poate nici n-o să te ajute cu ceva, dar merită să-l citeşti, pentru că la un moment dat o să-ţi dea de băut. Astăzi despre alcool, bani, cozonaci, dans şi griji.

A – alcool

Pentru că satul este mic iar terasele, barurile şi magazinele sunt unul lângă altul, este foarte posibil ca în Vamă să se vândă cei mai mulţi metri cubi de alcool de pe litoral. Nici nu trebuie o statistica exactă în sensul ăsta, trebuie doar să fii atent, atât cât îţi permite starea, la modul în care se duc sticlele de bere, shot-urile şi longdrinkurile. Dacă te hotărăşti să intri în cantonament e bine să ai la-ndemână nişte apă. Este asemănătoare cu aia din mare doar că nu e sărată şi poţi s-o bei. E la fel de udă dar mai are o proprietate interesantă: te hidratează şi nu te lasă să leşini. Altfel, spor la băut, vezi pe unde ţi se face rău.

Noroc! || #sandalandala #vamaveche #jurnaldevama

A photo posted by Sandalandala (@sandalandala.ro) on

B – banii

Despre bani n-am ce să-ţi spun că ar fi aiurea să mă apuc să-i dau sfaturi despre cum să-i cheltui. Vezi doar să nu-i spargi pe toţi din prima seară, că pe urmă o să stai cu o pancartă “1 sărut = 1 leu” de gât pe Principală.
Oricum ar fi, nu plânge după bani. Ar fi fost o relaţie de scurtă durată.

A venit nota de plată. Sărutalpa pentru masă! || #sandalandala #jurnaldevama

A photo posted by Sandalandala (@sandalandala.ro) on

C – cozonaci

Dacă ajungi în Vamă este imperios necesar să încerci un cozonac. Denumit printre cunoscători şi Sfânta Treime a băuturilor alcoolice, pentru că are în compoziţie trei băuturi alcoolice care, adunate, îţi lasă în gură un gust de cozonac proaspăt scos din cuptor. Vorbim, pentru cei care nu ştiu, despre Jägermeister, Stroh şi Baileys. După ce-l bei pe primul, o să-l vrei şi pe al doilea. Şi de la un anumit număr de shot-uri în sus o să începi să crezi că vorbeşti cu sfinţii.
Poate n-ai fi crezut, dar cei mai buni cozonaci din Vamă îi găseşti la bal la Sandalandala. Uite, ca să te convingi, du-te la bar şi cere un cozonac să vezi cum e. Facem noi cinste. Poţi să-i spui barmanului că ai văzut pe site treaba asta. Dacă îţi place şi-ţi mai iei unul, doar pe cel de-al doilea o să-l plăteşti. Dacă nu-ţi place, nu-i nici o problemă, nu ne datorezi nimic. Ţi-am spus că facem cinste, ca să-ţi satisfaci curiozitatea.

Am dat drumul la cozonaci. Who's in? || #sandalandala #jurnaldevama

A photo posted by Sandalandala (@sandalandala.ro) on

D – dans

Dansul are mai multe valenţe când ajungi în Vamă. Depinde de talentul şi de gradul de alcolizare al fiecaruia. Plus că mi se pare că ce se întâmplă prin cluburi nu e chiar dans, e mai mult o bâţâială pe ritm. Depinde de fiecare cum îşi coordonează mişcările. Dar repet, depinde cât de mult ai băut înainte.

Cel mai mişto dans este de departe ăla pe masă, pentru că te aştepţi dintr-o clipă într-alta să cadă balerinele de pe podium. Căci, în mare parte, sunt femei. Şi nu sunt nici misogin nici sexist, dar ăsta este adevărul. Domnişoarele bete şi cu chef de viaţă sunt primele care vor să iasă în evidenţă, şi asta nu este un lucru rău, că nimeni nu judecă pe nimeni. Dar e amuzant când intră gravitaţia în funcţiune. Dacă se întâmplă să se urce pe bar sau pe vreo balustradă să pregăteşti telefonul să filmezi că s-ar putea să scoţi un clip de un milion de vizualizări. Oricum ar fi, vânataia trece, şi după ce ne amuzăm puţin începem din nou să bem şi să dansăm.

Petrecere s-a mutat pe plajă || #sandalandala #jurnaldevama

A photo posted by Sandalandala (@sandalandala.ro) on

G – griji

Sandalandala este locul perfect unde vii, te ştergi de griji la intrare şi pleci cu o energie mult mai bună şi un vibe care o să te ţină în priză o perioadă de timp. Dacă n-ai ajuns până acum la camping, vino măcar să arunci o privire.

Va urma...

Comentarii